COMUNA MOVILA
Comuna Movila este situata in partea de S-E a judetului Ialomita, la 40 grade si 30 minute latitudine nordica si 27 grade si 45 minute longitudine estica la limita de est a judetului, limitrofa cu judetele Calarasi si Constanta.
Movila se gaseste la 15 km de municipiul Fetesti si 15 km de orasul Tandarei, pe drumul judetean 212 Fetesti - Tandarei. De asemenea, prin comuna Movila trece calea ferata Fetesti - Tandarei - Faurei.
Fata de municipiul Slobozia, localitatea se afla la o distanta de 40 km.
Nu are sate apartinatoare, doar un trup izolat de intravilan numit Baraganul.
Teritoriul comunei Movila are urmatorii vecini:
la N - teritoriul comunei Saveni si satului Platonesti
la S - municipiul Fetesti
la SV - teritoriul comunei Stefan cel Mare
la NV - teritoriul comunei Suditi
la E - teritoriul comunelor Facaieni si Vladeni.
Prima asezare pe teritoriul comunei a fost gara Hagieni, contruita o data cu calea ferata Fetesti - Faurei in anul 1894.
Asezarea Movila face parte din categoria asezarilor noi, fiind organizata in anul 1924 prin improprietarirea veteranilor din primul razboi mondial, proveniti in principal din comunele judetelor Prahova si Dambovita.
Situata pe unele din cele mai mari inaltimi ale campului Hagieni, asezarea Movila a purtat diferite denumiri:
intre 1930 - 1948 s-a numit Ferdinand I,
intre 1948 - 1967 - Vasile - Roaita,
din 1967 poarta actuala denumire, denumire data de situarea la o altitudine de 68 m fara de nivelul marii, fiind si cea mai mare altitudine a Campiei Baraganului.
Relief
Din punct de vedere geo-morfologic, teritoriul comunei se incadreaza in Campia Romana si anume in portiunea de SE a acesteia, denumit Baraganul de Sus sau Campia Giulmesti. Aceasta portiune este formata numai din camp inalt, avand aspect plan fara denivelari.
Pe teritoriul Comunei Movila a fost identificata o singura unitate geo-morfologica si anume campul inalt cu aspect uniform, o campie slab ondulata, presarata ici colo cu grinduri usoare. Apa freatica apare, din cauza grosimii stratului lo loess la adancimi foarte mari intre 45-90 m ceea ce a influentat negativ posibilitatile de aprovizionare cu apa, deoarece fiind la adancime mare se extrage foarte greu. Analizele executate in teren, nu au identificat prezenta sarurilor nocive in apa freatica.
Formatiunea geologica predominanta a solului o formeaza loessul care acopera campul fara intrerupere, atingand o grosime de 38 m. Solul este cernoziom, fiind categoria I de fertilitate.
Apa in Movila se afla la o adancime de 120 m, puturile de apa fiind forate la 140 m.
Clima este temperat-continentala, cu nuante de excesivitate. Temperaturile maxime absolute sunt de + 40 grade si -30 grade. Temperatura medie anuala este de 10.9 grade iar precipitatiile anuale fiind de 450 mm.
Cea mai mare frecventa o au vanturile din N, E si NE. Intensitatea lor este variabila, predominand iarna, vanturi cu intensitate ridicata care spulbera zapada si provoaca viscole.
Baltaretul bate dinspre sud, mai ales primavara si toamna.
Austrul bate dinspre sud-est in toate anotimpurile. Este un vant uscat cu urmari negative pentru agricultura. Local este numit "Saracila" sau "Traista goala".
Comuna Movila nu dispune de resurse naturale, cu exceptia suprafetelor din extravilanul comunei care este de 7370 ha, terenuri de categoria I de fertilitate si 338 ha islaz comunal.
Pe raza comunei, la o distanta de 5 km de intravilanul localitatii se afla padurea Ciunga, care se intinde pe o suprafata de 270 ha.
Scoala generala:
12 clase de elevi
5 clase in ciclul primar,
7 clase in ciclul gimnazial
Gradinita:
4 grupe de gradinita + 1 grupa la Baraganul
Efectivul total de elevi: 246
126 la ciclul primar si
120 la ciclul gimnazial)
Numarul cadrelor didactice:
total 20 din care
6 profesori calificati,
5 invatatori,
4 suplinitori,
5 educatoare.
Cladirea scolii are o suprafata de 821 mp, din care atelier scoala 182 mp, cladire scoala 639 mp,
Scoala este dotata cu 2 calculatoare.
Gradinita are o suprafata de 465 mp, 6 incaperi + un hol
Biblioteca Scolii generale numara in prezent aproximativ 6000 volume.
Facilitati culturale oferite de localitate:
Spatii disponibile:
fostul dispensar veterinar, in prezent neutilizat, aflat in domeniul privat al comunei cu o suprafata de 90 mp.
Pe teritoriul comunei Movila, functioneaza urmatoarele persoane juridice:
Restul societatilor comerciale care functioneaza pe raza comunei - 130 au ca activitate principala comert. Persoanele fizice independente care sunt pe raza localitatii, desfasoara activitati in agricultura si comert.